Jounin kotisivut

Ihmiset toivovat voivansa asettua. Vain niin kauan kuin he eivät ole asettuneet, heillä on toivoa.

30.9.- 5.10. 2013

 

Olen pitkään halunnut nähdä saamelaisen Raittijärven kylän.Kylä on 38kilometrin päässä kilpisjärven tieltä tiettömän taipaleen takana.Suomen ainoa kylä jossa asutaan ympäri vuoden.7-8 savua koko kyläpahasessa.Raittijärvi on kyllä näkemisen arvoinen paikka,suosittelen.

 

29.9

Lähin liftillä kohti Pelloa.6.kyytiä vei minut Kemiin moottoritien rampille.Yön nukuin palomestarissa ja jatkoin aamujunalla Pelloon jossa iki ihan perheeni jo olikin Sarin lapsen ristiäisissä.

30.9

Lähin omalla zafirallani Pellosta Kittilään klo 10.40 josta otin ystäväni Janin kyytiin.Muonion marketista tuoretavarat mukaan ja Saanan juurella klo 13.30.Vielä ostettiin viime hetken ostoksia ja pakkailtiin rinkat auton perässä.Maastoon jalkauduimme klo 16.00.

Pienimmät lammet oli jääriitteessä ja luntakin tulla tuiversi sen että sanoa saa.Melkoisen kylmä tuuli sattui olemaan koko päivän.Viimeinen tunti tultiin pimeässä Terbmisjärven tuvalle.Tien varrelta tuvalle tulee mönkijäura jota on hyvinkin helppo samoilla.

Tuvan varauspuolella oli 3 metsähallituksen tukityöllistettyä "paskakeikalla" eli tyhjentämässä tuvan vessaa.Siis 3 miestä,kolme mönkijää peräkärryineen ja jopa kauhat,agregaatit ja pelit ja vehkeet mukana.4 päivää oli kuulemma tähän projektiin varattu aikaa ja viinaakin näkyi olevan.

1.10

Kylmää ja kosteaa sekä hemmetin kova tuuli.Vettäkin satoi.Käppäiltiin Raittijärven suuntaan ison lossakon pohjoispuolella pienessä lossakossa ja kivikossa ja risukossa ja mitä vielä.Hyvin vittumaisessa ja hankalassa maastossa.Tätä reittiä en kyllä suosittele kenellekään.Onneksi meillä molemmilla on rautainen kunto niin ei tuottanut mitään isompia ongelmia.19.15,jo hämärän rajoilla pantiin teltta pystyyn Harrejohkan itäpuolelle.Nuotiokin sytytettiin märistä risuista ja sen verta saatiin tulta että yhdet makkarat saatiin grillattua.toiset menikin sitten kylmänä ja hyvää oli varsinkin kun ei tarvinnu lähdevedellä huuhtoa kurkusta alas vaan ihka oikeella ja aidolla Lapin Kullalla!

2.10

Erittäin makoisten unien jälkeen klo 10 liikkeelle ja kappas Raittijärvi näkyvissä klo 14!Ihmisiä ei missään vaikka kaikki talot käytiin koputtamassa.Yhessä oli mönkijä suojaamattomana pihalla mutta ei yhtään elävää oliota.

Minä menin Janin luvalla keskellä kylää olevaan kotaan ja jani minun luvalla jossa tehtiin ruokaa ja otettiin muutama napanteri.Tai no niin no noniin.Painittiin lihakset rennoiksi ja silleen.Yöllä kun olin kusemassa Lapinkultaa mättäälle mönkijä tuli valot päällä läheiseen taloon ja talossa syttyi valot.Muita ääniä ei sitten kuulunutkaan Janin kuorsausta lukuunottamatta.

3.10

Noustiin kymmenen kinthaalla.Aamusta kuului useiden mönkijöiden ääniä ja ovi kävi viereisessä talossa.Kierrettiin taas talot eikä ketään missään.Yhessä talossa makoili saksanpaimenkoira eikä korvaansa heilauttanut vaikka porstuassa käytiin.Hyvä ettei hännänpäälle astuttu.Mutta ihmisiä ei missään!

Luultavasti ovat kaikki poronerotushommissa päivät pitkät ja sen käyvät kotona että korvallaan käyvät.Koira oli varmaan niin loppu koko päivän juoksemisesta että sitä ei jaksanut meikäläiset kiinnostaa.

Meinattiin lainata venettä mutta päätettiin sitten kuiten mennä kahlaamosta läpitte perinteisin keinoin.Varmaan se 20 minuuttia kesti ylitys jäisessä vedessä mutta yli päästiin onnellisesti.Raittijärven täällä eteläpuolella onkin oikeen leveät mönkijän mentävät pitkospuut ja poronerotusaitauksia valotolppineen päivineen.

Pitkä,22kilometrin päivätaival päättyi 780 metrin korkeuteen pienten järvien rannalle.Luntakin oli läheisellä mäellä ja matkalla tänne.

4.10

klo 9 ylös erittäin pitkien ja makoisten unosten jälkeen.Ainoa mikä vitutti oli Janin perse nenässä.Oli saatana pyörähtäny niin että...No ei tästä enempää.

Jopa auringonpaiste helli matkalaisia.Pahimpia lossakoita kierrellen Ragatoaivin oikealta puolen kiertäen ailakkajärven tuvalle jossa kokeiltiin kalaonnea.Jani saikin 4 kilosen harrin ja minä 5kiloisen!

Erikoinen sattuma pakko mainita.Satuin juuri katselemaan jalkoihin kun näin markan(1992) kolikon Ragatoaivin rinteellä.Mitään reittiä tai polkua siitä ei menny mutta niin vaan on joku rikas siitä ennen meitä mennyt,tosin ei aivan eilen mutta kuitenkin.Rehellisenä Suomalaisena miehenä palautan rahan omistajalleen jos sattuu pudottajapahanen tätä lukemaan niin yhteyttä rohkeasti allekirjoittaneeseen.

5.10

Polkua pitkin Kilpisjärven tien varteen josta ensimmäisen auton kyydillä omalle autolle.viiden euron suihku kiinni olevan hotellin rantasaunassa ja kuvut täyteen ruokaa.Näin alkoi taas kotimatka hyvinkin mielenkiintoista ja onnistunutta kokemusta rikkaampana.Kiitos Jälleen Janille mitä parhaasta matkaseurasta.

 

 

 • Lähtökuva Kilpisjärven kaupan takaa

  Lähtökuva Kilpisjärven kaupan takaa

 • Lähtötunnelmissa.Taustalla kaikille tuttu Saanatunturi

  Lähtötunnelmissa.Taustalla kaikille tuttu Saanatunturi

 • Jounipoika Saanan takamailla

  Jounipoika Saanan takamailla

 • Pikkulammet jo onkin jäässä

  Pikkulammet jo onkin jäässä

 • Perunamuusia ja pekonia.Mutta näkisittepä ruokaJUOMAT!

  Perunamuusia ja pekonia.Mutta näkisittepä ruokaJUOMAT!

 • Terbmisjärven tuvan terassilta

  Terbmisjärven tuvan terassilta

 • Osa kalustosta joka tarvitaan yhden autiotuvan huussin tyhjennykseen!Huomaa kauhuri!

  Osa kalustosta joka tarvitaan yhden autiotuvan huussin tyhjennykseen!Huomaa kauhuri!

 • ei ole ihan ensimmääsenä Janilla junat mielessä.

  ei ole ihan ensimmääsenä Janilla junat mielessä.

 • Tuulensuojassa tauolla

  Tuulensuojassa tauolla

 • näitä marjoja kun aikansa työnsi poskeensa niin voin kertoa että paska lensi ehtoolla!

  näitä marjoja kun aikansa työnsi poskeensa niin voin kertoa että paska lensi ehtoolla!

 • Harrejohkan laitamilla poikain leiri harvassa tunturikoivikossa.

  Harrejohkan laitamilla poikain leiri harvassa tunturikoivikossa.

 • Isäntä itse täydessä taisteluvarustuksessa.

  Isäntä itse täydessä taisteluvarustuksessa.

 • siellä se nyt on.Raittijärvi!

  siellä se nyt on.Raittijärvi!

 • yksi talo Raittijärveltä.Ei paina helsinginherrojen murheet tällä terassilla.

  yksi talo Raittijärveltä.Ei paina helsinginherrojen murheet tällä terassilla.

 • Aslakin paskahuussi

  Aslakin paskahuussi

 • Raittijärven päätie

  Raittijärven päätie

 • Raittijärven infotaulu.aika hiljaista on tapahtumien suhteen...

  Raittijärven infotaulu.aika hiljaista on tapahtumien suhteen...

 • aslakin serkun entisen rouvan talja

  aslakin serkun entisen rouvan talja

 • Mikä ilta!Ja mikä mies!

  Mikä ilta!Ja mikä mies!

 • yksi talo kahdeksasta

  yksi talo kahdeksasta

 • poronerotuspaikka valotolppineen keskellä ei yhtään mitään.

  poronerotuspaikka valotolppineen keskellä ei yhtään mitään.

 • Janin piti välillä lukea karttaa toisin kuin minun!

  Janin piti välillä lukea karttaa toisin kuin minun!

 • Tällaisilla merkeillä on 38km mönkijäura Raittijärvelle merkitty

  Tällaisilla merkeillä on 38km mönkijäura Raittijärvelle merkitty

 • Harvinaisen miellyttävä lounaspaikka.

  Harvinaisen miellyttävä lounaspaikka.

 • Tuulinen leiri 780metrin korkeudessa.

  Tuulinen leiri 780metrin korkeudessa.

 • todistettavasti lunta!

  todistettavasti lunta!

 • Ailakkajärven rantaa

  Ailakkajärven rantaa

 • ailakkajärven tupapahanen

  ailakkajärven tupapahanen

 • Kaikki kiva loppuu aikanaa...

  Kaikki kiva loppuu aikanaa...

 • Kilpisjärventie.

  Kilpisjärventie.

WebDesign
Powered by Quick.Cart