Jounin kotisivut

Ihmiset toivovat voivansa asettua. Vain niin kauan kuin he eivät ole asettuneet, heillä on toivoa.

Retket

Retket

Olen tehnyt lukemattomia lyhyitä retkiä aina ympärilläni olevaan luontoon sijaintini mukaan. Turussa asuessani ja Salossa töissä ollessani yleisin paikka oli Halikonlahti Salossa. Ruissalohan on myös vertaansa vailla oleva luontokohde. Myös Paimion lahdella on mukavat ulkoilumaastot missä muuten näkee hyvin todennäköisesti hirviä. Nimittäin siellä lintutornin läheisyydessä on pellolla ruokinta niille. Paimiossa on myös Paimion luontopolku missä on todella mielenkiintoisia kohteita reitin varrella.Kokkolastakin löytyy upeita maastoja.Tankarin majakkasaari tietysti ylitse muiden mutta esimerkiksi Rummelön alue on vertaansa vailla oleva ulkoilukohde.Luontopolkujakin löytyy useita.Tässä auttaa kokkolan kaupunginm ulkoilukartta. Laavuja löytyy useita. Kallavesi on Ehdottomasti Kuopion ykkösulkoilualuetta mutta esimerkiksi puijon metsämaastot on harvinaisen upeita luontokohteita.

Olen kolunnut autolla ympäri suomea jo pienestä pitäen perheen parissa ja myöhemmin yksin. Sekä pohjois- Norjassa, jäämeren rannalla kävin tuossa joitain vuosia sitten kahden liftarikaveruksien kanssa. Pojat oli lähtenyt liftaamaan kilpailumielessä Helsingistä Nuorgamiin ja minä sain kunnian tarjota voittajalle viimeisen kyydin suoraan Suomen ja koko pohjoismaiden pohjoisimpaan pubiin Nuorgamiin. Hänen kaverinsa tuli muistaakseni 4 tuntia jäljessä kaivinkoneen kyydillä. Heidän kanssaan pyörittiin Norjan puolella ja ties missä.Tällä reissulla minuun iski vaellusvietti mitä en ole saanut pysäytettyä...

Kuopiossa olen retkeillyt tiilikan kansallispuistossa majavia tarkkaillen ja Pisan luonnonsuojelualueella missä on todella kirkasvetisiä ja syviä suolampia mitkä on ihanne kohteita esimerkiksi sukellusta ajatellen. Sekä tietenkin suovu-palosen retkeilyreiteillä, Puijolla ja ties missä. Veneretkiä olen kohdistanut muun muassa Hietasalon saareen Kuopion edustalla missä vietimme Juhannuksen 2004 sekä Iivarinsalon saaressa telttaillen mikä on todella kaunis ja viihtyisä paikka. Iivarinsalosta etelään muutama kilometri on saari jossa Kuopion kaupungilla on kalamaja missä voi olla maksimissaan 3 yötä kerralla.

Pyöräretket

Rengasreitti

Teimme vaimoni kanssa todella ihastuttavan pyöräretken Turun saaristoon tutustuen niin sanottuun rengas reittiin.

Lähdimme pyörillä Turusta, josta pyöräilimme Paraisten kautta Korppoon Galtbyhyn. Galtbyssä olimme ekan yön teltassa meren äärellä. Siitä menimme lautalla Houtskärin saareen Kittuis nimiseen paikkaan, josta saaren läpi pyöräillen Mossalaan tutustuen matkan aikana kirkkoihin sekä ympäröivään saariston luontoon. Mossalan leirikeskuksessa olimme yötä. Oli todella epäsiisti paikka; pesuvesi haisi viemärille, huonoa palvelua ym. En voi suositella kenellekään.

Sieltä lautalla Iniön saareen, mikä pyöräiltiin läpi ja lautalla Laupusten satamaan Kustaviin, mistä pyöräilimme vielä mannerta pitkin Taivas-salosta Velkuan-kautta Naantaliin ja sieltä Turkuun. Koko matkan ajan oli aivan mahtavat ilmat, aurinkoa oli ehkä hieman liikaakin...

Sen sanon, että kannattaa tutustua tarkoin lauttojen aikatauluihin ennakkoon ja suunnitella reitin niin että ehtii varmasti aina seuraavaan yhteyteen. Ei kannata pysyä pääteillä koska niiltä ei juuri näe paljon vaan kannattaa varata reilusti aikaa että on varaa kierrellä aivan rantoja pitkin pikkuteitä tutkien.

Ahvenanmaa

Toisen pyöräretken teimme myös rakkaan vaimoni kanssa Turun saaristoon, tällä kertaa Ahvenanmaalle.

Saimme velipojalta kyydin Melkein Taivassaloon asti mistä lähdimme satulaan kohti Kustavin Vuosnaisten satamaa. M/s Viggen lautalla Vuosnaisista Åvan satamaan josta pyöräillen Torsholmaan. Torsholmasta Lappoon M/s Spoven lautalla ja edelleen Kumlingeen M/s Alfägeln lautalla. Samalla lautalla edelleen Englingen kautta Vardö:hön ( Hummelvik ).

Sitten pyöräilimme Ahvenanmaalla Finströmmin ja Jomalan kautta Maarianhaminaan. Maarianhaminasta jatkoimme Lemlandin ja Föglön kautta Överöön josta jatkoimme M/s Skiften lautalla Kökariin ja edelleen Galtbyhyn.

Sieltä pyöräillen Pärnäsiin ja edelleen Paraisille mistä ystävällinen velipoika haki meidät pois. Myös tällä reissulla kelit oli mitä parhaimmat. Vain yhtenä päivänä tuli jonkun verran vettä.

Edelleen huomauttaisin että saaristossa retken onnistumisen kannalta ennalta suunnittelu ja ennen kaikkea lauttojen aikataulujen varmistaminen on äärettömän tärkeää. Voin suositella sydämestäni Turun saaristoa pyörämatkailijalle!

Kosovo, Pristina - Tallinna, Viro

Tämä retki sai alkunsa saunan laiteilla Kosovossa. Kotiuduin rauhanturvatehtävistä 8.11.2006 ja klo 6.30 pyöräilin leirin portista ulos siviiliin.

Reittimme Tobias Heiskasen kanssa kulki Kosovosta Montenegroon, josta Kroatian rannikolle Kotorinlahteen. Pikku pätkä Bosniaa ja taas Kroatiaa. Rijekasta Slovenian Ljubljanan kautta Itävallan Craz kaupunkiin. Siitä taas pyörillä Slovakian Bratislavaan ja kohti pohjoista Tsekin Ostravaa. Sieltä Puolaan, jossa Varsova lännen kautta kiertäen Liettuan Kaunasiin. Matka jatkui Kaunasista via Baltikaa mukaillen Latvian Riikan kautta Viron Tallinnaan, jossa olimme 5.12. Lautalla yli ja kotisuomessa 6.12. 2006 eli itsenäisyyspäivänä. Matkaa tuli satulassa 3208.8km ja 188.51 minuuttia puhdasta pyöräilyä. Päivämatkat peräkärryineen oli 90km - 165km ja yhteensä matkan aikana käytiin 12 eri maassa. Majoitus oli pääasiassa teltassa, mutta myös hostelleihin ja majataloihin turvauduttiin tilanteen mukaan. Ruoat tehtiin pääsääntöisesti itse, mutta silloin tällöin käytiin ravintolassa syömässä. Reittimme kulki aina merenpinnan tasalta jopa 1830 metriin. Välillä oli shortsikelit ja välillä taas lunta maassa.aurinkoa tuulta vettä ja sumua.

Tienvieret alkoi tietyissä paikoissa hirvittää kun niitä ei oikeastaan ollut. ja autot suhajaa aivan korvan juuresta.Myöskin päivän lyhyys aiheutti päänvaivaa.otimme pituutta lisää aamusta jolloin pari kolme tuntia singerrettiin pimeessä kun oli rauhallisempi liikenne.Hyvissä ajoin pimeän tuloa piti olla seuraava majapaikka selvillä.

Jo ensimmäinen yö oli jännittävä kun saattoporukkamme lähti takaisin leiriin ja jatkoimme kosovon puolella vielä useita kilometrejä.Leiriydyimme puolivahingossa rajavyöhykkeelle kosovon puolelle.Yöllä kuului hevosten kavioiden kopsetta sun muuta.Aamulla teltan vierestä lumihangesta meni laittomien maahanmuuttajien tai salakuljettajien polku.

Eräs ilta juostiin koiraa karkuun ja yhtenä nukuttiin jossain alkoholistien majatalossa kun tienvieret oli miinavaarakylttejä täynnä.Eräästä hotellista saimme lähtöpassit kun pyörämme oli liian pitkiä.Todellinen syy oli paskalta haiseva varustuksemme liian hienoon hotelliin.Kävinpä uimassakin välimeressä Kroatian rannikolla.Paikalliset tappoivat mustekaloja lyömällä niitä asfalttiin.Yhdeksi yöksi paikallinen entinen merimies bongasi suomen liput ja tuli huonolla suomella tarjoamaan yösijaa omasta kodistaan.Rouvansa pesi jopa meidän pyykin ja teki ruokaa ja toisessa paikassa isäntä tarjosi luumuviinaa ja leipiä sekä jotain makkaraa.Tiadettiinpa vähän humaltua siinä vaikka yhteistä kieltä ei ollutkaan.Sukukuvia siinä katseltiin porukalla ja suomesta lähetimme ukolle kossupullon ja ruisleipää kiitokseksi.

Niin ja Liettuassa kun menin uutta vannetta kysymään pihakorjaamosta känninen ukko yritti jotain sopertaa kunnes hänen poika möi mulle uuden tasan sadalla eutolla.Teltta pantiin heidän pihanurmelle ja tyttäret toi meille kuumaa kaakaota ja pikkuleipiä teltalle.Kyllä suomipojan kelpasi taas panna korvalleen.

Oltiinpa reissun tiimoilta iltasanomissa oikein keskiaukeamalla jonka toimittaja tuli latviaan vastaan ja hesarissa. Sekä savonsanomissa etusivulla.Savon sanomat päivitti kesken retkeämme useana päivänä tietoa miten menee ja missä mennään.Myöskin auto- ja kuljetusalan lehdessä oli iso juttu sekä Ruotuväessä.Niin ja oltiin me radio mafian,nykyisen yleX suorassa lähetyksessä studioista käsin ja yle ykkösen aamuteeveessä suorassa lähetyksessä.Kokemuksia nämäkin,ei kai muuten tällaiseen pyöritykseen olisi suostunu selväpäinen mies.Mediakiinnostus retkeämme kohtaan perustui siihen käynnissä oli rauhanturvaamisen juhlavuosi ja retki päättyi itsenäisyyspäivään.

Retkemme oli meidän kunnianosoitus Sotiemme vetreraaneja kohtaan.

Valokuvia retkeltämme löytyy otsikon valokuvia alta.

Kohtaaminen karhun kanssa

Olimme vaimoni kanssa Lieksassa Erä- Eeron erittäin hyvin varustetulla piilokämpällä 28 Ja 29. toukokuuta 2005. Asetuimme kämppään paikoillemme kello 16 jälkeen ja olimme hiljaa kuin peltohiiret aina aamu 6.30 asti. Kello 4 aamuun mennessä olimme tarkkailleet maastoa sitkeästi tuloksetta ja ainakin minä aloin jo henkisesti valmistautua siihen että tällä kertaa emme nähneet mitään. Vaikkakin oli niitä korppejakin mukava tarkkailla Niitä oli parhaillaan 45 kappaletta saman aikaisesti näkösällä. Korppien lisäksi maastossa liikkui tavi, västäräkki ja selkälokki. Sekä yöllä jossain vaiheessa ilmeisesti karhu hätisti yöpuulla olevat korpit lentoon vastapäätä olevalta rinteeltä mutta näköhavaintoa emme silloin saaneet.

Kunnes neljän aikoihin aamusta se mitä tulimme hakemaan oli siinä meidän silmiemme edessä! Täysikokoinen naaraskarhu ilmestyi täysin ääneti haaskalle. Karhu haisteli, kuulosteli katseli, kaikki aistit äärimmilleen viritettyinä hetkeäkään herpaantumatta. Välillä se lähti pois ikään kuin tarkastaakseen ympäristön ja palasi sitten haaskalle hetkeksi ennen kuin tempaisi sian mukaansa ja hävisi juosten paikalta. Yhteensä esiintyminen kesti noin 40 minuuttia. Odottelimme hiljakseen noin pari tuntia kunnes poistuimme suurta ja vaikuttavaa, mielenkiintoista ja opettavaa kokemusta rikkaampina. Olimme kohdanneet karhun!

Jos jotain jäi epäselväksi ja olet suunnittelemassa jotain tämän kaltaista niin kysy sähköpostilla lisää. Vastaan mielelläni lauttojen aikatauluihin ynnä muihin mieltä askarruttaviin asioihin.

 

Vaasa- Uumaja soutu

Sain päähäni lähteä ylittämään merta tavallisella soutuveneellä.Soutuveneen malliksi tarkentui P. Korhosen valmistama Veto 5 mallinen eräsoutuvene.Aikomuksenani oli soutaa Kokkolan kohdalta Ruotsiin mutta huoltoveneen puutteessa päätin turvallisuussyistä lähteä Vaasasta.

Tähän projektiin treenasin 7 kk.Aluksi soutulaitteella soutaen autotallissa ja sitten, jäiden lähdettyä merellä.Lisänä juoksua ja lihasharjoitteita.

Lähtö tapahtui Vaasan Koklötin kalasatamasta klo 4.15 1.8 2014.Edellisen yön nukuin auton takakontissa ja aamusta tein ruat termariin sekä keitin varalle hieman vettä.Veneen laskin jo illalla vesille ja varustin sen pääosin valmiiksi.

Aluksi meri oli rasvatyyni ja ilo ylimmillään.Voimia säästellen pyrin etenemään kohti Valassaaria.Sitä iloa kesti ehkä sellaisen pari tuntia kun alkoikin tuulla ja merenpinta mukavasti laineilla.Olin yrittänyt varata kaikkea elintarkeää kaksin kappalein mutta siinä keikkuessa muistin että pohjatulppia ei ole kuin yksi.Rantauduin erääseen niemenkärkeen, jossa puukolla nappasin sopivia oksia varatulpaksi hätätilanteen varalle ja siinä ohessa paskoin rantakalliolle jännäkakat.

Jatkoin hetimiten matkaa kohti Valassaaria.Mielenkiintoisen voimakkaita virtauksia oli saariston kapeikoissa.Aivan kuin jossain koskessa olisi mennyt.Varmaan tuuli oli siinä osallisena.

Valassaaren laiturin saavutin klo 11.45.Siellä oli Kokkolalainen perhe purjeveneellä jonka kanssa hetki jutustelua ja samalla tyhjensin termarin ruoasta.Säätietojen kyselyn jälkeen päätin jatkaa noin klo 12.45 kohti Holmön saariryhmää.Noin puolivälissä, kun valassaaret alkoi hävitä horisonttiin tuli Holmän saaret näkyviin.Pari rahtilaivaa meni väylällä.Niidenkin nopeuden arvioiminen oli melkoista arpapeliä ettei sattunut alle jäämään mutta aika hyvin meni.Tuulikoin oli maltillinen tällä osuudella ja aallot siedettävät.

Rantauduin syömään Holmön toiseksi uloimpaan saareen klo 17.45 noin ja kysyin neljästä eri tahosta säätietoja joiden perusteella päätin yrittää vielä Ruotsin rannikolle, joka kirkkaassa säässä näkyikin jo 21 km päässä.Siinä sitten muutaman kilometrin soudettuani meri meni sekaisin ja koko taivaanranta etelässä,pohjoisessa,idässä ja lännessä oli julman näköisiä ukkospilviä täynnä.Vielä hetken jatkoin kohti määränpäätä mutta kun gps alkoi näyttää mitä sattuu ja maisema hävisi näkyvistä sekä vene alkoi täyttyä pärskevedestä tein tähänastisen elämäni järkevimmän päätöksen kääntyä takaisin.Vene meni 3-4 metriä alas ja heti taas ylös.aina ylhäällä katsoin että mihin suuntaan ja lopulta tuulen suunnan mukaan arvioiden pääsin usean tunnin epätoivoisen soudun jälkeen Holmön uloimman saaren lähelle pikkuluodolle turvaan jonne pystytyin teltan ja nukuin pahimman myrskyn ohitse.

Aamulla jatkoin perkeleellisissä mainingeissa mutta kirkkaassa säässä kohti Ruotsin rannikkoa.5km ennen rantaa nosti hylje päätään 5 metriä veneestä säikäyttäen minut taas perinpohjin.Sillä oli myös kaveri mukana ja seurailivat minua kilometrin verran.Upea kokemus.

Saavutin Rannikon,Holmsundin venevalkaman 13 maissa ikionnellisena.Mutta kun otin hanskat pois kädestä tein päätöksen heittää pyyhkeen kehään tältä osin.6 sormea oli pahasti turvoksissa ja kynnet alkaneet mustua.Kipu oli sietämätön.Lisänä alkava jännetupintulehdus oikessa kädessä.

Lars-Erikin mökille vielä soudin veto viitosen ja Erik ystävällisesti heitti minut satamaan,merivesipesun jälkeen, josta laivalla Vaasaan ja taksilla autolle.Samoilla silmillä vielä kotia rakkaan perheen luokse.

Aivan huisin hieno ja ennenkaikkea opettavainen seikkailu taas lopulta onnellisesti takana.14 päivää tuli sairausvapaata töistä näiden vammojen vuoksi että ei tämäkään nyt aivan hukkaan mennyt.

Kuvia retkeltä löytyy otsikon "valokuvia" alta.

 

Luodonjärvi, veneretki 2016

Piti lähteä Inarinjärvelle mutta väliaikaisten likviditeettiongelmien vuoksi päätin lähteä naapuriin, Luodonjärvelle Veto viitosta ulkoiluttamaan( ja pääkoppaa)

6.10 laskin veneen 749 tieltä toiselta sillalta Öjanjärveen jota pitkin alas laajalahden ohi kanavaan Boholmen läheltä Luodonjärvelle.Aivan mielettömän upea ilma ja kanava.Siittä Kruunupyynjokea pitkin melkein 8-tielle asti jossa juutuin kivikkoon koskeen.Takas iltahämärässä joen suulle laavuilemaan ja tulille.Yö veneessä.

7.10 Jatkoin Arvskäret saaren luoteispuolella olevaan saareen laavulle,josta jatkoin vikarholmen pohjoispuolelta väylää pitkin mutta sieltä ei läpi päässytkään.Alempaa Vikarholmen eteläpuolelta pääsi suluista läpi meren puolelle.

Ajelin Alholman Leppäluotoon josta suoraan pohjoiseen Köpmanholmen saareen.Hienot ravintolat ja terassit.tosin kiinni ja hiljaista.Suihkut ja vessat oli auki jotenka käytin tilausuuden hyväksi.Kävelin luontopolun läpi ja tutustuin saaren rakenuksiin sekä näköalatorniin.Veneessä yötä.

8.10 Mercury tulille ja takas sulun kautta Luodonjärven luoteisnurkkaan.Kävin välillä olevan saaren laavulla paskalla ja jatkoin Jäksholmsfjärden lahden kautta pohjoisen kanavaa ylös Byrkholmen kiertäen sulkuun ja merelle.ajelin sunttiin ykspihlajaan ja sieltä Södra truktjippan kautta Reps saareen tulistelemaan.Laivat meni ihan vierestä ja ilta oli niin lämmin että kalsareillaa kesti istua kalliolla.Veneessä yö.

9.10 Puksuttelin merivartoston läheltä kanavaan ja takas veneenlaskupaikalle.Pyörällä hakemaan auto apteekilta ja kotiin.

Upea saaristo meillä tässä Kokkolan/Pietarsaarenkin edustalla on.se on vaan niin lähellä että harvalla tulee lähdettyä.Puuhuolto ei pelaa yhdelläkään saariston leiripaikoilla ja muutenkin rakennukset on heitteillä sekä huonossa kunnossa.Muuten aika coolia...

WebDesign
Powered by Quick.Cart