Jounin kotisivut

Ihmiset toivovat voivansa asettua. Vain niin kauan kuin he eivät ole asettuneet, heillä on toivoa.

Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuisto sijaitsee Koillis-Suomessa, Koillismaaksi kutsutulla seudulla, Kuusamon ja Sallan kuntien alueella. Oulangan kansallispuisto on perustettu vuonna 1956 sitä on laajennettu vuonna 1982, jolloin puistoon liitettiin 9900 hehtaaria valtionmaita Sallan ja Kuusamon kunnista, sekä vuonna 1989, jolloin puistoon liitettiin ns. Kitkanniemen alue, johon kuuluu 5830 hehtaaria valtion omistamia maa-alueita Kuusamon kunnassa. Oulangan kansallispuiston kokonaispinta-ala on tällä hetkellä 27000 hehtaaria. Suomen itärajan takana, Oulangan kansallispuiston vieressä, sijaitsee vuonna 1992 perustettu Paanajärven kansallispuisto. Oulankajoen vedet laskevat Paanajärveen ja sieltä edelleen Pääjärveen. (Kalliola 1980:14; Oulangan kansallispuisto esite 1997; Lait 634/56, 674/81, 115/88).

Retkeily Oulangan kansallispuistossa

Karhunkierros on 80 kilometrin mittainen vaellusreitti, josta huomattava osa sijaitsee Oulangan kansallispuistossa. Puiston tunnetuimmat nähtävyydet ovat reitin varrella. Näistä mainittakoon Rupakivi Savinajoessa, Oulangan kanjoni, Taivalköngäs, Kiutaköngäs ja Jyrävä. Reitille sijoittuvat myös Konttainen, Valtavaara ja Ruka. Karhunkierros on huollettu ja viitoitettu. Reitin varrella on 7 autiotupaa, laavuja ja tulentekopaikkoja (Oulangan kansallispuisto ja Karhunkierros -esite 2003).

Useimmat vaeltajat kulkevat reitin pohjoisesta etelään maastoon lähtöä. Luontotuvalta reitti vie Savinajoen varteen ja jokivartta edelleen Savilammen riippusillalle. Sieltä reitti jatkuu kolmihaaraiselle Taivalkönkäälle. Täällä reittiin yhtyy Ristikallion suunnasta tuleva haara. Taivalkönkäältä reitti jatkuu Oulankajokea seuraillen leirintäalueelle ja Kiutakönkään luontokeskukseen.

WebDesign
Powered by Quick.Cart